Dietetyk Maria Chrobot jest absolwentką studiów licencjackich i magisterskich na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem zawodowym i wykładowca akademicki. Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu kobiet w ciąży i w czasie laktacji oraz dietetyce klinicznej, w szczególności w dietozależnych chorobach cywilizacyjnych, np. otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe, a także choroby przewodu pokarmowego.
Konsultuje dzieci od 6-tego miesiąca do 18 roku życia w zakresie niedokrwistości, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego, niedowagą, nadwagą i otyłością.
W swojej pracy opiera się na holistycznym podejściu do żywienia, uwzględniającym zarówno aspekty fiznaczne, fizjologiczne jak i emocjonalne pacjenta. Współpracuje z pacjentami, udzielając im wsparcia, motywacji i edukacji w zakresie zdrowego odżywiania. Tworzy spersonalizowane plany żywieniowe, dostosowane do indywidualnych potrzeb, preferencji, alergii, nietolerancji pokarmowych i innych czynników zawsze kładąc nacisk na różnorodność i zrównoważenie. Monitoruje i dostosowuję plany żywieniowe w odpowiedzi na zmieniający się stan zdrowia. Udowadnia także, że dieta może być przyjemna, łatwa i jednocześnie skuteczna.
Jej największe zadowolenie wynika z zachodzących pozytywnych zmian, jakie podopieczni osiągają dzięki zrównoważonemu odżywianiu, co sprawia, że jej praca jest niezwykle satysfakcjonująca.
Pacjentów leczonych
w naszym
Centrum Medycznym rocznie